• Eigen designs 📐


  • Veilig betalen 🔒

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Voor jouw op maat ✍🏻

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5 klantbeoordeling


Blog Layout

Help mijn rvs roest

Weneke Moonen • feb. 21, 2024

Taak geslaagd

Onze uitdaging is voor jullie een zo mooi mogelijk ontwerp te maken. Is dat eenmaal gelukt gaat je bordje pronken aan de muur van je huis.. Taak volbracht. Trots zijn we allemaal.  Tot je op een begeven moment naar je bordje kijkt en wat zie je daar: ROEST... Paniek!

Onderhoud van roestvast staal

RVS is roestvrij, dus onderhoud is niet nodig… Toch? Een algemene gedachte onder klanten.

Was dit maar waar! Zelfs de beste hoogwaardige materialen hebben onderhoud nodig om ze er continue als nieuw uit te laten zien. Net als alle andere materialen in en om je huis wordt ook je roestvast staal huisnummer of naambord vies en zal dit met regelmaat schoon gemaakt moeten worden.


Eigenlijk gaat het al fout bij de in de volksmond genoemde term Roestvrij staal. Ook wij noemen de borden zo omdat dit veruit de meest bekende term is. Alleen is dit niet juist. Het staal is niet roestvrij. Het is het wel natuurlijk als we het naar jullie opsturen, maar de term is niet juist. Het staal is roestvast. En in roestvast heb je diverse gradaties.


Ook op RVS kan vervuiling optreden. Onze naamborden zijn van geborsteld/geslepen RVS en hebben daarom een vrij open oppervlak waar vuil zich aan kan hechten. Denk daarbij aan vervuiling door aanraken met vette handen, uitlaatgassen, zure regen en andere weersinvloeden. Zelf maken we altijd de beste vergelijking met een mok. Als je in een witte mok, die erg glad van glazuur aanvoelt, thee drinkt, verkleurt de mok na 1 of 2 kopjes thee al bruin. 


Vaak wordt er gedacht dat RVS onderhoudsvrij is en dat roestvast staal niet kan roesten. Regelmatig leggen wij aan onze bezorgde klanten uit dat RVS moet worden schoongemaakt en moet worden onderhouden, anders kan er wel degelijk roest optreden op RVS. Begin direct na het in gebruik nemen of monteren van je nieuwe RVS producten met het reinigen. Hiermee vergroot je de levensduur van je product en voorkom je problemen door vervuiling en corrosie (denk aan boorstof, vingerafdrukken etc van het ophangen van het bord). Hierdoor blijft je RVS er langer mooi en schoon uitzien.


Hoe maak ik mijn RVS schoon?

Er zijn vele schoonmaakmiddelen van diverse merken te koop voor het schoonmaken van RVS. Een kleine zoektocht op internet geeft een groot bos waar je de bomen niet meer in ziet. Ook wij hebben een aantal verschillende producten gekocht en getest, en je raadt het al, er is niet één echte winnaar die beter is of alles aan kan in elke situatie. Daarom hebben we hier onder een paar punten opgesomd waarbij je hulp kunt gebruiken. 


Onderhoud direct na montage

Goed onderhoud begint direct na montage van nieuwe RVS artikelen. Een geschikt middel hiervoor is Roestvrij staal (gniffel, ook hier gebruiken ze de foutieve term) Reiniger van HG, in de meeste bouwmarkten, supermarkten en online te koop. We hebben hier even een link gepost naar het product. 


https://hg.eu/nl/producten/hg-roestvrijstaal-snel-reiniger
 


De reden dat je meteen na montage het bordje moet reinigen i sdat je het bordje tijdens uitpakken (en wij tijdens inpakken) trots hebt bewonderd, maar ook hebt aangeraakt met je vingers. Vingerafdrukken bevatten vuil en vet. Naast dat het er niet mooi uit ziet, kan het ook vuil laten hechten. Ook zit er vaak wat stof van het boren op het bord, ook dat wil je verwijderen. 


Regulier onderhoud

Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Neem je RVS huisnummers of naamborden regelmatig af met een vochtige doek. Aanvullend kun je dan weer de RVS reiniger gebruiken om weer een mooie glans te geven aan het RVS oppervlak. Deze spray kan zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden. Onder regelmatig verstaan wij dat je dit doet (of laat doen) als je de ramen wast. Meestal poets je dan ook even over de voordeur, neem dan de belknop en je bordje even mee. De RVS cleaner is overigens ook goed te gebruiken op je deurklink, brievenbus, handgrepen, belknop etc. 


Vliegroest op RVS

Roest op roestvast staal is de meest onbegrepen vorm van corrosie. Het is een veel voorkomende ergernis die bij velen niet te plaatsen valt, want RVS roest immers niet. Wel dus! 

Kort gezegd is vliegroest een andere term voor besmettingscorrosie. Het is een vorm van corrosie of roest van buitenaf, dat ontstaat als er ijzerdeeltjes of verontreinigingen op het RVS oppervlak terechtkomen. De toetreding van zuurstof wordt op die plaatsen belet. Deze ijzerdeeltjes kunnen gaan roesten, waardoor het alsof het RVS roest.


Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Het RVS is in aanraking gekomen met gereedschappen zoals zagen, vijlen, boren of staalborstels;
  • IJzerdeeltjes die in de lucht rond dwarrelen in de nabijheid van je bordje (zware metalen genoemd);
  • Het RVS is in aanraking gekomen met gereedschap dat eerder is gebruikt voor het bewerken van staal;
  • Het RVS bevat residue van het lasersnijproces.


We nemen er even wat begrippen bij, want dat verduidelijkt misschien de zaak. 

Roestvast staal, afgekort RVS, is een legering van o.a. ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn veel soorten roestvast staal samengesteld uit de legeringselementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium. Elk van deze elementen geeft verschillende eigenschappen aan het RVS. Door deze eigenschappen te combineren en te schuiven met de verschillende percentages, ontstaan allerlei soorten RVS met steeds weer andere eigenschappen.


Om van roestvast staal te kunnen spreken, moet de legering minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Chroom zorgt voor de corrosievastheid en koolstof is van invloed op de hardheid van het roestvast staal.


Wanneer ijzerdeeltjes met RVS in aanraking komen, ontstaat er een potentiaalverschil tussen een edel en een onedel metaal. Dit potentiaalverschil doet het meest onedele metaal, in dit geval het staal in de ijzerdeeltjes, roesten. Dit gaat niet op een normale manier, maar heel snel en hevig. Het lijkt dan alsof het RVS roest, maar in de werkelijkheid zijn het de externe staaldeeltjes die roesten.


Vliegroest is heel gemakkelijk te voorkomen door het RVS oppervlak regelmatig te onderhouden. Poets je RVS onderdelen daarom regelmatig met de juiste reinigingsmiddelen. Vliegroest ontstaat wegens een gebrek aan onderhoud en valt daarom nooit onder de garantie van RVS producten!!

Ons onderhoudsadvies is: reinig RVS direct na montage al met een poetsmiddel zoals HG RVS Reiniger


Heb je toch al bestaande vliegroest en wil je dit verwijderen? Meestal kan dit eenvoudig als je niet te lang wacht met schoonmaken. Probeer het eens met de bus van HG. Heb je die niet? Ja daar ligt de oorzaak :). Wat je ook kunt doen is het bord even licht poetsen met een schuursponsje met wat afwasmiddel. Let er wel op dat je in de richting van de borstel/slijpsporen van het RVS mee poetst om krassen te voorkomen. Schuren is op eigen risico! Lukt het niet? Dan is er de mogelijkheid met bijvoorbeeld Innosoft B570 aan de gang te gaan. Dit product wordt onder vele collega's van ons gebruikt en geadviseerd. MAAR: Voorkomen is beter dan genezen dus onderhoud je bord op tijd!


Krassen op RVS

Af en toe krijgen we de vraag wat er aan krassen op RVS te doen is. Soms ontstaat er door gebruik, domme pech of door ongelukjes of verkeerd poetsen lichte oppervlakkige krasjes op je RVS huisnummer of naambord. Als het lichte oppervlakkige krassen zijn, kun je overwegen om deze met een scotschbrite schuurvlies te behandelen. Schuurvlies herstelt de K320 slijping van RVS. Wij adviseren dit echter alleen te doen als de kras(sen) je echt storen. Je kunt het namelijk erger maken dan dat het al is. Deze schuurvliesjes zijn bij een bouwmarkt of Action goedkoop te verkrijgen. 


LET OP: schuur met de slijprichting mee en niet haaks ertegenin. Als je dit wel doet, ontstaan er doffe plekken die zeer lastig of zelfs niet meer te verwijderen zijn. Gebruik NOOIT staalwol om krasjes op RVS weg te werken.

Staalwol is van staal en zal het effect verergeren, een nachtmerrie voor je bordje!!!!


Laatste tip om af te sluiten: Gebruik geen olie!

Van tijd tot tijd horen we tips ‘uit grootmoeders tijd’ voorbij komen, zoals bijvoorbeeld de tip dat je RVS zou kunnen schoonmaken met allerlei soorten olie, zoals olijfolie, sla olie of babyolie. Bij het schoonmaken van RVS raden we dit absoluut niet aan. Het is natuurlijk zo dat een oppervlak mooi gaat glanzen als je het met olie vettig maakt, maar dit is geen schoonmaken. Het vuil dat dan op de olie en RVS neerslaat hecht dan nog beter met alle gevolgen van dien.


Daarnaast... wie wil er nu een vettig naambord :) Wij niet, wij genieten van ons bordje al jaren lang zonder problemen en hopen dat jullie met deze blog ook jaren gaan genieten. 


Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via de mail (wencke@studiosaar.nl)


Liefs, Wencke


door Weneke Moonen 21 feb., 2024
Introductie:
door Weneke Moonen 21 feb., 2024
Meer dan een Cijfer op de Deur
door Weneke Moonen 21 feb., 2024
Over de RVS Naambord
door Weneke Moonen 21 feb., 2024
De voordelen
Share by: